Промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат значителни кариерни бонуси за

...
Промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат значителни кариерни бонуси за
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС наградиха с кариерни бонуси членовете на ВСС

Промените в Закона за правосъдната власт, които плануват обилни кариерни бонуси за правосъдните кадровици след края на мандата им във Висшия правосъден съвет, бяха признати през днешния ден на второ четене в Народното събрание. Те са препоръчани от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", а в Народното събрание получиха поддръжката и на Движение за права и свободи.

Измененията дават право на членовете на Висш съдебен съвет да се върнат да правораздават в звено на по-високо равнище от това, от което са пристигнали в съвета, след като приключи 5-годишния им мандат или при предварителното му преустановяване. Това да вземем за пример значи, че прокурор от апелативно равнище ще може непосредствено да стане върховен прокурор или арбитър, без да върви на конкурс. Такъв бонус има и за Инспектората към Висш съдебен съвет.

Освен това членовете на съвета и инспекторите се приравняват на настоящите съдии, прокурори и следователи с повече от 10 години стаж. По този метод при освобождението им от служба ще получат еднократно парично обезщетение в размер на толкоз брутни заплати, колкото прослужени години имат като членове на Висш съдебен съвет и ИВСС, само че не повече от 20.

От закона отпадна и задължението магистратите да заявяват участието си в съсловни организации. Но остана условието да афишират такова в неофициални и секрети организации.

Приетите от ръководещото болшинство кариерни бонуси предизвикаха сериозен отрицателен отзив в магистратските среди. Преди законопроектът да бъде гласуван на второ четене, Съюзът на съдиите в България насочи съществени рецензии към него.  " ССБ е бил постоянно пореден съперник на внасянето на специфичен режим на привилегиите във връзка с членовете на Висш съдебен съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет и в частност подсигуряване на техния кариерен напредък, след приключването на мандата им в тези органи, по метод, друг от законово открития за всички останали - посредством конкурс ", се споделя в тяхната позиция.

РОКАДА

Висшият правосъден съвет одобри единомислещо оставката на Пламена Цветанова, която беше препоръчана от основния прокурор Иван Гешев за негов заместител. Цветанова стана член на прокурорската гилдия от квотата на Народното събрание през 2017 година, откакто беше препоръчана от Движение за права и свободи. Заседанието на Пленума мина без спор, а председателстващият Боян Магдалинчев съобщи само, че оставка единствено се афишира, а не се разяснява.

Днес заседава изключително и прокурорската гилдия, която би трябвало да избере Цветанова за зам.-главен прокурор. Освен това беше взето решение тя да бъде възобновена като магистрат във Върховна касационна прокуратура. Нейната кариера обаче минава напълно в Националната следствена работа. Съдебните кадровици заседаваха на фона на възгласите " Гешев е срам ". Под прозорците на Висш съдебен съвет се организира митинг, проведен от гражданско съдружие БОЕЦ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР